piątek, 10 lutego 2012

Półkruche migdałowe ciasteczka

półkruche migdałowe ciasteczka z cukrem :)

te ciasteczka są w wersji z czekoladą :)

u mnie te smakołyki długo nie poleżą, ponieważ moje dzieci bardzo je lubią - zresztą ja też ;)

Składniki :
-80 dag mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-sól
-20 dag cukru pudru
-35 dag masła lub margaryny
-3 żółtka
-1 jajko
-1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
-1 opakowanie cukru migdałowego
- kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie :
N stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder i dodajemy niezbyt twardy tłuszcz, żółtka i jajko roztrzepane w śmietanie, cukier migdałowy oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Siekamy wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą - zarabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na części i każdą kolejną rozwałkowujemy, podsypując troszkę mąką. Foremkami wycinamy ciastka, przenosimy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy każde ciastko roztrzepanymi białkami i posypujemy cukrem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut.
Do ciasteczek można też użyć polewy czekoladowej, wtedy nie posypujemy cukrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz