środa, 15 lutego 2012

Faworki (chrust)


chrupiące faworki posypane cukrem pudrem

Składniki :
-20 g mąki
-3 żółtka
-szczypta soli
-3 - 4 łyżki gęstej śmietany,
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka spirytusu
-50 dag tłuszczu do smażenia
-10 dag cukru pudru

Wykonanie :
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę.Ciasto ma mieć konsystencję ciasta kluskowego. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Krajać radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni 5 - 6 cm i przewinąć. Ciasto omieść z mąki pędzelkiem, wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor z jednej i z drugiej strony przewracając widelcem. Wyjąć, osączyć na bibule lub na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz