piątek, 17 lutego 2012

Kokosanki bezowe


mój średni synek bardzo lubi te ciasteczka, jeszcze dobrze nie ostygną a już chce żeby mu nałożyć na talerzyk .

Składniki :
-6 - 7 białek
-300 g wiórków kokosowych
-280 g cukru
-1 op cukru waniliowego
-kilka kropel aromatu migdałowego lub jakiegoś innego w/g upodobania
-cynamon do smaku (można pominąć)

Wykonanie :)
Białka ubić prawie  na sztywno, stopniowo dodawać oba cukry. Dalej ubijać aż kryształki cukru rozpuszczą się a masa stanie się sztywna i lśniąca.
Drewnianą łyżką ostrożnie wmieszać wiórki kokosowe, aromat i ewentualnie szczyptę cynamonu.
Przy pomocy łyżki nakładać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć na grubość 1 cm. Kokosanki nie powinny być grubsze , ponieważ mogą nie dopiec się w środku.
Ciasteczka pieczemy 30 minut w temperaturze 130 C - 140 C.
Powinny zostać raczej jasne, zbytnio przyrumienione będą chrupiące , a powinny zostać lekko gumowe i miękkie w środku.
Po upieczeniu delikatnie odklejamy je od papieru i zostawiamy do ostygnięcia.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz