sobota, 4 lutego 2012

Jagodzianki

drożdżówki z jagodami i z lukrem :)

Składniki na około 12 drożdżówek :
-75 g masła lub margaryny
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
-70 g cukru
-50 dag  mąki pszennej
-szczypta soli

Ponadto :
-dżem lub inne nadzienie
-roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Wykonanie :
Tłuszcz roztopić, dodać mleko,podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące). Drożdże suche wymieszać z mąką ( ze świeżych drożdży zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by pozbyć się pęcherzyków powietrza .

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 -3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Przykryte lnianym ręcznikiem odstawić na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. kiedy lekko podrosną posmarować roztrzepanym  jajkiem.

Piec w temperaturze 220 C przez około 10 minut. Wystudzone można posmarować lukrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz