piątek, 8 lipca 2011

Ptysie domowe

ptysie z bitą śmietaną do doskonałe przekąski na dziecięce party

Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-1/4 litra wody
-3 łyżki masła lub margaryny
-sól
-5 dużych jaj
- 1 litr śmietany kremówki 30 %

Przepis:
Mąkę przesiewamy przez sito. W dość wysokim i szerokim rondlu (masę na ptysie trzeba będzie ucierać) gotujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Odstawiamy z ognia i sypiemy mąkę, rozcierając tę "kluskę" łyżką lub drewnianą kulką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy masa jest gładka i ostudzona, wbijamy jajka, ucierając energicznie za każdym razem. Masa powinna być doskonale utarta, gładka i lśniąca. Na płaską blachę wysmarowaną masłem wyciskamy dekoratorem cukierniczym lub kładziemy łyżką dość duże kulki ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy przez ok. 20 minut. Ptysie powinny podwoić lub potroić swoją objętość,być suche i twarde. Ostudzone przecinamy ostrym nożem na pół i napełniamy bitą śmietaną. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na najwyższych obrotach. Do śmietany można dodać małe owoce- poziomki, maliny.

Ptysie można też napełnić słonym nadzieniem np; kapustą, pieczarkami itp.

SMACZNEGO : )

2 komentarze:

  1. Po prostu są przepyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptysie rozpływają się w ustach...zamawiałam inne ciasta i są doskonałe.dziękuję.

    OdpowiedzUsuń