piątek, 22 lipca 2011

Babka biało - czarna

babka łaciata szybka i prosta :)

Składniki:
-mąka 500 dag
-cukier 400 dag
-5 jajek
-masło lub margaryna15 dag
-proszek do pieczenia 3 łyżeczki
-kwaśna śmietana 1 szklanka
-kakao 1 łyżka
Można też dodać rodzynki albo małe świeże owoce.

Przepis:
Masło roztapiamy i wystudzamy.Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopiony tłuszcz, śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru (1 łyżka) i delikatnie łączymy ją z resztą składników drewnianą łyżką. Połowę masy wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a do reszty masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, wylewamy na jasne ciasto. Można też zmienić kolejność, najpierw ciemne ciasto wlać na blachę a następnie jasne. Piec w temperaturze 180 C  50-60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz