poniedziałek, 18 lipca 2011

METROWIEC

metrowiec z masą budyniową

Składniki na ciasto jasne:
-1,5 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-8 łyżek ciepłej wody
-8 łyżek oleju
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Przepis:
Oddzielić białka do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę najlepiej mikserem. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, połączyć delikatnie drewnianą łyżką z ciastem.
Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec ok 45 minut w temperaturze 170 C. Ostudzić.

Składniki na ciasto ciemne:
Takie jak wyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao.

Masa budyniowa:
-0,5 litra mleka
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-250 g masa lub margaryny

Gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lub margarynę miękkie miksujemy dodając po łyżce zimniego budyniu. 

Wykonanie:
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Na koniec polewamy polewą czekoladową. Kroić na ukos obejmując trzy kromki.

SMACZNEGO  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz