piątek, 1 czerwca 2012

MARYSIEŃKA

Doskonałe ciasto z kremem, na wierzch dałam lukier i posypałam startą czekoladą.

I PLACEK
Składniki:
-7 jajek
-1 szklanka cukru
-2 pełne łyżki sypkiego kakao
-5 pełnych łyżek mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu placek przekroić na dwie części.

II PLACEK
Składniki:
-25 dag orzechów włoskich - posiekanych
-5 białek
-20 dag cukru kryształu
-1 1/2 łyżki miodu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pokrojone orzechy i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 - 40 minut.

KREM
Składniki:
-1/2 litra mleka
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek
-20 dag cukru
-1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
-25 dag masła
WYKONANIE:
Odlać 1/2 litra mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Wszystko wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń. Utrzeć miękkie masło i dodawać przestudzony budyń po jednej łyżce cały czas miksując.

Przełożenie placka:
I placek (pierwsza część) - krem
II placek (orzechowy) - krem
I placek (druga część)
Wierzch przyozdobić polewą kakaową
POLEWA KAKAOWA:
Wymieszać po 2 łyżki: margaryny , cukru, kakao i wody. Lekko zagotować.

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. Swietnie wygląda,jutro będę go piekła po raz pierwszy.Czy to są proporcje na dużą blachę,tak?Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń