niedziela, 25 września 2011

Rogaliki ziemniaczane z marmoladą

ziemniaczane? też mogą być smaczne :)


Składniki:
-350 g mąki pszennej
-250 g ugotowanych ziemniaków
-150 g cukru pudru
-1 jajko
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju
- twarda marmolada
- 1 jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Przepis:
Ziemniaki zmielić,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto na stolnicy, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (2-3 mm).
Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić jak pizzę na 8 - 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i zwijając ku środkowi formować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można też posypać cukrem.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut (ja piekę nie całe 20 minut) w temperaturze 170 C na złoty kolor.

SMACZNEGO  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz