poniedziałek, 19 września 2011

BABKA KOKOSOWA

ciasto kokosowe polane różowym lukrem

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jaj
-25 dag masła lub margaryny
-1 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 łyżka miodu
-2 łyżki oliwy lub oleju
-szczypta soli
-1 szklanka wiórków kokosowych

Przepis:
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym, i żółtkami na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem, wlewamy płynny miód i oliwę, dokładnie ucieramy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, wykładamy ją na utartą masę i delikatnie mieszamy  drewnianą łyżką, dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy cienko masłem, przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez  50 minut.

SMACZNEGO  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz