wtorek, 21 czerwca 2011

Fale Dunaju z wiśniami

ciasto z wiśniami , masą budyniową i polewą czekoladową zadowoli największych smakoszy domowych wypieków


Składniki:
-3 jajka
-150 g cukru
-150 ml oleju
- 150 ml mleka
-2 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-350 g wiśni ( nie muszą być świeże )

Przepis:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, nadal ubijać dodać żółtka, ubijać. Następnie wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem przesiać, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem. Należy cały czas miksować.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.

Piec około 30 minut w temp.180 C. Wystudzić.

Krem:
- 500 ml mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
 -250 g masła (temp.pokojowa)

Ponadto:
-200 g czekolady gorzkiej
-70 g masła

Z pól litra mleka odlać pół szklanki  mleka i dodać obie mąki-dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zrobić budyń i wystudzić. Masło włożyć do miski i rozmiksować. Dodawać do masła po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem budyniowy,wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo-maślanej. Chwilę odczekać aż czekolada stężeje.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. pysznie wygląda to ciasto,już mi ślinka leci...kiedy degustacja?

    OdpowiedzUsuń