czwartek, 16 czerwca 2011

Mufinki



mufinki z kolorową posypką






  mufinki z truskawką i lukrem

babeczki lub mufinki do wyboru do koloru, smakują zawsze i każdemu ;)


Składniki:
-2 jajka
-3 szklanki mąki ( pszenna, tortowa)
-1 szklanka cukru
-100 g masła
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
-1 szklanka  suszonych żurawin

Mogą być również rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa lub świeże owoce.

Przepis:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na bok żeby przestygła. Mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żurawiny lub "to" na co mamy ochotę. Jajka rozbijamy, mieszamy mikserem z mlekiem i dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dodajemy przestudzoną margarynę i dokładnie mieszamy.

Konsystencja ciasta jest dość gęsta i może trudno się miksować mikserem, można wtedy dodać jeszcze odrobinę mleka żeby ciasto dobrze się wymieszało.

Ciasto rozkładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką zagłębień w blaszce do mufinek lub babeczek.Wkładamy na ok.20 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 C.

 Ta porcja wystarcza na ok. 12-15 sztuk. Należy pamiętać żeby foremki nie były zbyt pełne ponieważ muszą mieć zapas miejsca by wyrosnąć.Przed upieczeniem można posypać mufinki kolorową posypką. Ja używam silikonowych foremek do babeczek których nie trzeba smarować tłuszczem. Nie polecam tartej czekolady na wierzch przed upieczeniem.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. uwielbiam mufinki,a na widok tych już mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń