czwartek, 26 grudnia 2013

SERNIK KRAKOWSKI

zmodyfikowany sernik krakowski...

Składniki na kruche ciasto :
-250 g mąki
-100 g cukru pudru
-8 g cukru waniliowego
-1 jajo 

Wszystkie składniki razem połączyć, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ponad  godzinę. Z ciasta odkroić 1\3 , odłożyć z powrotem do lodówki a resztę rozwałkować na bardzo cienki placek i wyłożyć nim dno blachy 35 x 25 cm, po nakłuwać widelcem. Podpiec w temp. 170 C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika.


Składniki na masę serową :
-1 kg twarogu ( tłusty, półtłusty)
-8 jajek
-100 g miękkiego masła?
-250 g cukru
-3 łyżki cukru waniliowego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-100 g rodzynek
- aromat w/g gustu

Twaróg zmielić ( ja mieliłam 3 razy), masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu. Ucierać aż składniki połączą się na puszystą masę. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru 50 g. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynek. Można dodać aromat.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, można posmarować ją żółtkiem.
Piec 50-60 minut w temp. 170 C

Lukier :
-sok z cytryny
-150 g cukru pudru
-1 białko

Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i białko, wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki można dodać jeszcze cukru pudru, a jeśli za gęsty - odrobinę wody.

Wystudzony sernik posmarować lukrem.

SMACZNEGO... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz