sobota, 24 listopada 2012

PRZEKŁADANIEC Z DELICJAMI

"PRZEKŁADANIEC" mojego autorstwa, może ktoś kiedyś stworzył podobną wersję ale nic mi o tym nie wiadomo. Jedząc to ciasto moja siostra stwierdziła że jest to "pyszna bomba kaloryczna". Użyłam do tego ciasta między innymi : masę makową, masę budyniową, delicje, wiórki kokosowe i powidła śliwkowe...



Składniki :
-40 dag mąki
-25 dag cukru pudru
-8 jaj
-1 margaryna  lub masło
-1 cukier waniliowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-10 dag wiórków kokosowych
-1 gotowa  masa makowa
-2 łyżki kakao
-2 łyżki śmietany
- powidła śliwkowe
-2 op. delicji

Masło lub margarynę o temp.pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pianę ubitą z białek (8).
Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać cukier waniliowy, do drugiej łyżkę  śmietany i wiórki kokosowe, do trzeciej łyżkę śmietany i kakao.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki, w blaszce ( wymiary 23 x 33 cm, lub podobnej )
wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia : ok 15 - 20 minut w temperaturze 180  C

Krem:
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2  łyżki mąki ziemniaczanej
-25 dag masła lub margaryny
-15 dag cukru pudru
-2 żółtka
-aromat waniliowy lub śmietankowy

Pół szklanki mleka wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkami i  ostudzić do temperatury pokojowej.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.

Placki przełożyć w dowolnej kolejności : placek waniliowy + masa makowa + placek kokosowy + 1/2 kremu + placek kakaowy + powidła śliwkowe +1/2 kremu + delicje
Ciasto włożyć do lodówki.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz