środa, 19 września 2012

Ciasto czekoladowe z kremem maślanym


mocno czekoladowe ciasto z kremem maślanym...

Składniki na ciasto:
-500 g mąki
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-6 łyżek kakao
-340 g cukru pudru
-500 ml mleka
-180 ml oleju
-2 jajka
-1 op cukru waniliowego

Składniki na krem maślany:
-350 g cukru pudru
-175 g miękkiego masła
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego
-szczyptę soli
-2 łyżki wody

Wsypać cukier do miseczki i dodać miękkie masło. Widelcem lub mikserem dokładnie wymieszać składniki, a następnie dodać wody i ekstrakt waniliowy. Ubić składniki na jasną, miękką i puszystą masę

Wykonanie :
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą wszystkie mokre składniki.
Następnie połącz ze sobą obydwa składniki (mokre wlej do suchych) i wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta przekroić go na 3 części i przełożyć kremem maślanym. Na wierzch można dodać polewę czekoladową, lukier albo posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz