środa, 18 stycznia 2012

JABŁECZNIK

jabłecznik posypany cukrem pudrem, pychota ;)

Składniki :
-3 szklanki maki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-4 żółtka
-2 łyżeczki gęstej śmietany
- cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kostka margaryny
- mus jabłkowy ( może być własnej produkcji lub ze sklepu)

Wykonanie :
Połączyć mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do lodówki na godzinkę a drugą do zamrażalnika ( mocniej schłodzone lepiej ściera się na tarce). Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 200 C przez 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy. Drugą część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczami na jabłka.
Całość piec jeszcze ok. 30 minut.
Upieczone ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz