wtorek, 28 czerwca 2011

Maseczki na różne typy cery :)

A teraz coś miłe panie dla relaksu i piękności...

cera sucha i wrażliwa


maseczka kojąca


cera sucha i wrażliwa


maseczka na rozszerzone naczynka

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Kruche ciasteczka z cukrem

kruche bez cukru 

z cukrem i z kolorową posypką 

z cukrem

kruche ciasteczka z cukrem lub z kolorową posypką w sam raz do kawki


Składniki:
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru ( czyli nie pełna szklanka)
-230 g margaryny
-1 jajko
-2 łyżki śmietany
-1 cukier waniliowy
-2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Przepis:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać resztę składników i posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć i wstawić na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok.5 mm i wycinać ciasteczka z foremek. Układać na wyłożoną papierem blachę i piec w rozgrzanym piekarniku 180 C około 10 minut.

SMACZNEGO :)

niedziela, 26 czerwca 2011

Pierniczki




pierniczki lukrowane mogą zawisnąć na choince jako świąteczne ozdoby


Składniki:
-1 kg mąki pszennej
-8 żółtek
-3 białka
-1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
-3 łyżki kakao
-200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
-3 łyżeczki sody
-4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), 
- można dodać przyprawę do pierników
-1 kostka masła/margaryny (250 g)
-1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, smaczniejsze są grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

piec w temperaturze 180 C przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Pierniczki można polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

SMACZNEGO :)

sobota, 25 czerwca 2011

Drożdżowe z owocami

ciasto drożdżowe  w tym wypadku z owocami letnimi na podwieczorek z kubkiem mleczka - polecam


Składniki:
- drożdże 100 g
-2 szklanki mleka
-1 kg mąki
-1 szklanka cukru
-4 całe jajka
-4 żółtka
-2 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-owoce w/g uznania

Mogą być również rodzynki, żurawina, orzechy.

Kruszonka:
-4 łyżki zimnego masła
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka mąki

Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do zamrażarki.

Przepis:
Z drożdży zrobić rozczyn ( w miseczce rozkruszyć drożdże dodać odrobinę cukru i wody lub mleka, rozmieszać do jednolitej konsystencji ). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki. Wyrobić ręką ciasto i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć ciasto do dużej blachy wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce i na tarce z dużymi oczkami zetrzeć zmrożoną kruszonkę. Piec w temperaturze 180 C przez 1 godzinę

SMACZNEGO :)

wtorek, 21 czerwca 2011

Fale Dunaju z wiśniami

ciasto z wiśniami , masą budyniową i polewą czekoladową zadowoli największych smakoszy domowych wypieków


Składniki:
-3 jajka
-150 g cukru
-150 ml oleju
- 150 ml mleka
-2 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-350 g wiśni ( nie muszą być świeże )

Przepis:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, nadal ubijać dodać żółtka, ubijać. Następnie wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem przesiać, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem. Należy cały czas miksować.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć jasne ciasto, na górę ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.

Piec około 30 minut w temp.180 C. Wystudzić.

Krem:
- 500 ml mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy
 -250 g masła (temp.pokojowa)

Ponadto:
-200 g czekolady gorzkiej
-70 g masła

Z pól litra mleka odlać pół szklanki  mleka i dodać obie mąki-dokładnie wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zrobić budyń i wystudzić. Masło włożyć do miski i rozmiksować. Dodawać do masła po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem budyniowy,wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać do gładkości. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowo-maślanej. Chwilę odczekać aż czekolada stężeje.

SMACZNEGO :)

sobota, 18 czerwca 2011

Rurki z kremem

rurki z bitą śmietaną - dzieci je uwielbiają :)


Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości) :
-0,5 kg mąki
-25 dag masła
-25 dag kwaśnej gęstej śmietany
-szczypta soli

Przepis:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy, następnie szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, odkroić 1/3 ciasta, podsypując mąką rozwałkować bardzo cienko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Metalową rurkę posmarować masłem, nawinąć na nią paski, zaczynając od części węższej od szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec ok.15 minut w temperaturze 200 C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Krem:
- ok.600 ml kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru

Śmietana musi być mocno schłodzona żeby dobrze się ubiła. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę można zastąpić kremem karpatkowym.

SMACZNEGO :)

W-Z

bita śmietana, czekolada i ciasto czekoladowe - dla gości lub na przyjęcie niezastąpione 


Składniki:
Ciasto:
-10 jaj / 5 jaj
-2 szklanki cukru / 1 szklanka cukru
-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej / 2 łyżki mąki
-4 łyżki kakao / 2 łyżki kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia / 1,5 łyżki proszku do pieczenia

Bita śmietana:
-1 litr śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-2 cukry waniliowe
-2 łyżeczki żelatyny lub utwardzacz do śmietany 4 opakowania (1 opakowanie=0,25 litra)

Przepis: 
Upiec 2 placki - każdy na bazie 5 jaj.

Białka ubić na sztywno,ubijając dodać cukier, następnie  po 1 żółtku. Miksujemy cierpliwie bo od tego zależy jakość ciasta.
Na końcu dodajemy jedną i drugą mąkę ( wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao). Delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) i wkładamy do formy. Pieczemy jak biszkopt czyli piekarnik nagrzany do 175 C  45 minut, nie wolno otwierać piekarnika.

Uwaga:
ciasto rośnie bardzo mocno,należy pamiętać żeby miało wystarczający "zapas" w formie na wysokość bo wykipi.
Po wystudzeniu każdy placek kroimy na pół i przekładamy 3 razy bitą śmietaną z dodatkiem wystudzonej żelatyny lub utwardzacza do śmietany.Śmietana do ubijania musi być bardzo dobrze schłodzona.

Ja przed nałożeniem śmietany na placki nasączam je wodą z cukrem waniliowym, na wierzch można zrobić polewę czekoladową lub posypać "białe różyczki" tartą czekoladą.

SMACZNEGO :)

piątek, 17 czerwca 2011

Jagodowy torcik


jagodowo-śmietankowy

tort okrągły piętrowy

jagodowy


śmietankowo-kakaowy


kolorowy


śmietankowo-kakaowy


z lukrem plastycznym

wszystkie torty zrobiłam z bitej śmietany

toryt okrągłe


tort kokosowy


tort arakowy


tort wiśniowo-śmietankowy z migdałami - okolicznościowy


torciki małe śmietankowe


tort z bitej śmietany z kolorową posypką


tort truskawkowy z migdałami - urodzinowy


tort śmietanowo-czekoladowy


tort czekoladowy


tort waniliowo-czekoladowy okolicznościowy

czwartek, 16 czerwca 2011

Mufinki



mufinki z kolorową posypką






  mufinki z truskawką i lukrem

babeczki lub mufinki do wyboru do koloru, smakują zawsze i każdemu ;)


Składniki:
-2 jajka
-3 szklanki mąki ( pszenna, tortowa)
-1 szklanka cukru
-100 g masła
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
-1 szklanka  suszonych żurawin

Mogą być również rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa lub świeże owoce.

Przepis:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy na bok żeby przestygła. Mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żurawiny lub "to" na co mamy ochotę. Jajka rozbijamy, mieszamy mikserem z mlekiem i dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dodajemy przestudzoną margarynę i dokładnie mieszamy.

Konsystencja ciasta jest dość gęsta i może trudno się miksować mikserem, można wtedy dodać jeszcze odrobinę mleka żeby ciasto dobrze się wymieszało.

Ciasto rozkładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką zagłębień w blaszce do mufinek lub babeczek.Wkładamy na ok.20 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 C.

 Ta porcja wystarcza na ok. 12-15 sztuk. Należy pamiętać żeby foremki nie były zbyt pełne ponieważ muszą mieć zapas miejsca by wyrosnąć.Przed upieczeniem można posypać mufinki kolorową posypką. Ja używam silikonowych foremek do babeczek których nie trzeba smarować tłuszczem. Nie polecam tartej czekolady na wierzch przed upieczeniem.

SMACZNEGO :)