bita śmietana, czekolada i ciasto czekoladowe - dla gości lub na przyjęcie niezastąpione
Ciasto:
-10 jaj / 5 jaj
-2 szklanki cukru / 1 szklanka cukru
-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej / 2 łyżki mąki
-4 łyżki kakao / 2 łyżki kakao
-3 łyżeczki proszku do pieczenia / 1,5 łyżki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
-1 litr śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-2 cukry waniliowe
-2 łyżeczki żelatyny lub utwardzacz do śmietany 4 opakowania (1 opakowanie=0,25 litra)
Przepis:
Upiec 2 placki - każdy na bazie 5 jaj.
Białka ubić na sztywno,ubijając dodać cukier, następnie po 1 żółtku. Miksujemy cierpliwie bo od tego zależy jakość ciasta.
Na końcu dodajemy jedną i drugą mąkę ( wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao). Delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) i wkładamy do formy. Pieczemy jak biszkopt czyli piekarnik nagrzany do 175 C 45 minut, nie wolno otwierać piekarnika.
Uwaga:
ciasto rośnie bardzo mocno,należy pamiętać żeby miało wystarczający "zapas" w formie na wysokość bo wykipi.
Po wystudzeniu każdy placek kroimy na pół i przekładamy 3 razy bitą śmietaną z dodatkiem wystudzonej żelatyny lub utwardzacza do śmietany.Śmietana do ubijania musi być bardzo dobrze schłodzona.
Ja przed nałożeniem śmietany na placki nasączam je wodą z cukrem waniliowym, na wierzch można zrobić polewę czekoladową lub posypać "białe różyczki" tartą czekoladą.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz