ciasto drożdżowe w tym wypadku z owocami letnimi na podwieczorek z kubkiem mleczka - polecam
- drożdże 100 g
-2 szklanki mleka
-1 kg mąki
-1 szklanka cukru
-4 całe jajka
-4 żółtka
-2 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-owoce w/g uznania
Mogą być również rodzynki, żurawina, orzechy.
Kruszonka:
-4 łyżki zimnego masła
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka mąki
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do zamrażarki.
Przepis:
Z drożdży zrobić rozczyn ( w miseczce rozkruszyć drożdże dodać odrobinę cukru i wody lub mleka, rozmieszać do jednolitej konsystencji ). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki. Wyrobić ręką ciasto i pozostawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć ciasto do dużej blachy wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce i na tarce z dużymi oczkami zetrzeć zmrożoną kruszonkę. Piec w temperaturze 180 C przez 1 godzinę
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz