pyszne ciasto na krakersach z ananasem
-3 paczki dużych słonych krakersów (lajkonik)
-2 - 3 galaretki (kolor i smak w/g uznania)
-1 puszka ananasa lub brzoskwiń (mogą być też świeże owoce )
-250 -300 g miękkiego masła (w zależności od gęstości budyniu)
-0,5 litra mleka
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie :)
Mleko podzielić na dwie części, jedną część zagotować z dwoma cukrami a w drugiej części rozmieszać obie mąki - z obu części mleka zrobić budyń i ostudzić. Miękkie masło włożyć do miski i rozmiksować. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksując do uzyskania jednolitej , gładkiej masy.
Galaretki zrobić w ciut mniejszej ilości wody jak w przepisie i ostudzić.
Krakersy rozłożyć jedną warstwą na blasze, wyłożyć 1/3 lub 1/4 masy budyniowej ( w zależności od wielkości lachy) i równo rozsmarować. Następnie krakersy i znów masa . Powinno być po trzy warstwy krakersów i trzy warstwy masy. Na wierzch ułożyć ananasa lub inne owoce i zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na noc wtedy krakersy zmiękną.
SMACZNEGO :)
robiłam;)
OdpowiedzUsuńproste, nawet mi się udało i zniknęło bardzo szybko co znaczy ze DOBRE:))))
cieszę się że smakowało, jest faktycznie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń