niedziela, 26 czerwca 2011

Pierniczki




pierniczki lukrowane mogą zawisnąć na choince jako świąteczne ozdoby


Składniki:
-1 kg mąki pszennej
-8 żółtek
-3 białka
-1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
-3 łyżki kakao
-200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
-3 łyżeczki sody
-4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), 
- można dodać przyprawę do pierników
-1 kostka masła/margaryny (250 g)
-1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, smaczniejsze są grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

piec w temperaturze 180 C przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Pierniczki można polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed upieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz