rurki z bitą śmietaną - dzieci je uwielbiają :)
-0,5 kg mąki
-25 dag masła
-25 dag kwaśnej gęstej śmietany
-szczypta soli
Przepis:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy, następnie szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, odkroić 1/3 ciasta, podsypując mąką rozwałkować bardzo cienko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Metalową rurkę posmarować masłem, nawinąć na nią paski, zaczynając od części węższej od szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec ok.15 minut w temperaturze 200 C. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem:
- ok.600 ml kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
Śmietana musi być mocno schłodzona żeby dobrze się ubiła. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę można zastąpić kremem karpatkowym.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz