Ciasto ze śnieżką w proszku i galaretką ...
BISZKOPT
-8 jaj
-2,5 szklanki mąki krupczatki
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
-2 szt śnieżki w proszku
-1 galaretka agrestowa
-1 galaretka wiśniowa
-2 galaretki truskawkowa
-0,5 kg owoców np.truskawki
Sposób wykonania :
Biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.
Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy placki.
Masa.
Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić w szklance wody (osobno).
Jeden płat ciasta wkładamy do blaszki. Jedną śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance mleka i dodajemy jedną tężejącą już galaretkę i przekładamy pierwszy placek, przykrywamy drugim płatem ciasta.
Drugą śnieżkę robimy tak samo i przekładamy ciasto. Przykrywamy ostatnim płatem ciasta, układamy owoce i zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi ( galaretki zrobić jak w przepisie na (
(opakowaniu). Ciasto włożyć do lodówki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz