środa, 12 grudnia 2012

PRZEKŁADANIEC Z WIŚNIAMI

Ciasto ze śnieżką w proszku i galaretką ...

Składniki :
BISZKOPT
-8 jaj
-2,5 szklanki mąki krupczatki
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA
-2 szt śnieżki w proszku
-1 galaretka agrestowa
-1 galaretka wiśniowa
-2 galaretki truskawkowa
-0,5 kg owoców np.truskawki

Sposób wykonania :
Biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę,  dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.

Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 C

Upieczony  i ostudzony biszkopt kroimy na  trzy placki.

Masa.
Galaretkę wiśniową i agrestową rozpuścić w szklance wody (osobno).
Jeden płat ciasta wkładamy do blaszki. Jedną śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance mleka i dodajemy jedną tężejącą już galaretkę i przekładamy pierwszy placek, przykrywamy drugim płatem ciasta.

Drugą śnieżkę robimy tak samo i przekładamy ciasto. Przykrywamy ostatnim płatem ciasta, układamy owoce i zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi ( galaretki zrobić  jak w przepisie na (
(opakowaniu). Ciasto włożyć  do lodówki.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz