środa, 12 grudnia 2012

PRZEKŁADANIEC Z MAKIEM

Ciasto z masą makową, masą budyniową i galaretką...


Składniki :
-40 dag mąki
-25 dag cukru pudru
-8 jaj
-1 margaryna  lub masło
-1 cukier waniliowy
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-10 dag wiórków kokosowych
-1 gotowa  masa makowa
-2 łyżki kakao
-2 łyżki śmietany
-1 galaretka lub gotowa polewa czekoladowa

Masło lub margarynę o temp.pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pianę ubitą z białek (8).
Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać cukier waniliowy, do drugiej łyżkę  śmietany i wiórki kokosowe, do trzeciej łyżkę śmietany i kakao.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki, w blaszce ( wymiary 23 x 33 cm, lub podobnej )
wyłożonej papierem do pieczenia.
Czas pieczenia : ok 15 - 20 minut w temperaturze 180  C

Krem:
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2  łyżki mąki ziemniaczanej
-25 dag masła lub margaryny
-15 dag cukru pudru
-2 żółtka
-aromat waniliowy lub śmietankowy

Pół szklanki mleka wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkami i  ostudzić do temperatury pokojowej.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.

Placki przełożyć w dowolnej kolejności : placek waniliowy + masa makowa + placek kokosowy + 1/2 kremu + placek kakaowy + 1/2 kremu + tężejące galaretki lub polewa czekoladowa (może być gotowa).
Ciasto włożyć do lodówki.

SMACZNEGO :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz