Ja swojego makowca z bakaliami upiekłam na kruchym cieście i udekorowałam polewą czekoladową i orzechowym granulatem.
Składniki:
-500 g suchego maku
-0,5 szklanki miodu
-5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
-3 jabłka obrane i starte na dużych oczkach
-120 g miękkiego masła
-3/4 szklanki drobnego cukru
-3 łyżki likieru Amaretto
-10 łyżek zmielonych migdałów
-olejek migdałowy lub do makowca (do smaku)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-po 0,5 szklanki z każdego rodzaju bakalii : rodzynki, orzechy - posiekane, skórka pomarańczowa, śliwka suszona - posiekana.
WYKONANIE:
Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i pozostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić 2 razy. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, likier, olejek migdałowy lub do makowca, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wszystko starannie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze 175 C. Dowolnie udekorować.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz