ciasteczka ryżowe z mrożoną maliną :)
-200 g kaszki ryżowej ( może być owocowa jeśli robimy w danym smaku)
-200 g margaryny o temperaturze pokojowej
-3 jajka
-100 g cukru
-100 g wiórków kokosowych
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru waniliowego
-dżem, maliny lub inne owoce w/g upodobania
Wykonanie :
Wszystkie składniki połączyć ze sobą ręką lub mikserem. Osobiście wolę ręcznie wyrabiać to ciasto ponieważ jest dość gęste. Wymieszane ciasto odstawić do lodówki na 15 minut ,by kaszka napęczniała. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, robimy w nich niewielkie wgłębienie i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, niezbyt gęsto bo ciasteczka jeszcze urosną. W zagłębienia wkładamy odrobinę dżemu lub owoce. Można też uformować płaskie ciasteczka bez żadnych dodatków.
Ciasteczka pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 200 C.
Przepis udostępniła mi koleżanka.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz