drożdżowe oponki najsmaczniejsze są od razu po usmażeniu :)
mini pączusie bez nadzienia :)
Składniki :
- od 1 kg do 1,5 kg mąki pszennej
-8 dag drożdży
-5 żółtek
-0,75 l mleka
-0,5 kieliszka octu
- 1 op cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
-0,5 kostki margaryny
-1 litr oleju rzepakowego lub 2 - 4 kostki smalcu
Wykonanie :
Zagotować mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Z drożdży zrobić rozczyn ( do pół szklanki mleka włożyć drożdże, rozpuścić mieszając, dodać jedną łyżkę mąki, wymieszać i poczekać aż urośnie) . Do przestudzonego mleka dodać mąkę, żółtka, drożdże, ocet, sól, Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja ciasta powinna być jak na ciasto pierogowe dlatego mąki dodamy mniej lub więcej. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to podczas smażenia wchłonie dużo tłuszczu i oponki będą niesmaczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy część na stolnicę podsypując mąką i rozwałkujemy na grubość 5 mm. następnie szklanką wykrawamy kółeczka. Kieliszkiem wykrawamy w kółeczkach dziurkę i odkładamy na bok.
Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia ciasto nie może dotykać naczynia . Ja zawsze wałkuję i smażę partiami nigdy z całego ciasta.Wystudzone oponki i mini pączusie posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz