wtorek, 31 stycznia 2012

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

słodkie bułeczki z truskawkami :)

Składniki :
-2  i  1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
-3/4 szklanki letniego mleka
-3 czubate łyżki cukru
-1 jajko
-1 żółtko
-60 g miękkiego lub roztopionego masła lub margaryny
-12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
-4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
-400 g truskawek
-1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek


Wykonanie :
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ,nie klejące się ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie ( ja troszkę spłaszczam jak małe pizzerinki i tak urosną). Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki odpowiednio wyrosną, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając mocno do blaszki.We wgłębienia nasypać 0,5 łyżeczki bułki tartej i włożyć truskawki. Bułeczki posmarować  jajkiem, posypać obficie kruszonką.

Piec w temperaturze 190 C przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę :
-0,5 szklanki mąki pszennej
-5 łyżek cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-60 g roztopionego masła lub margaryny

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić ręką lub łyżką.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz