piernik z jabłkami posypany cukrem pudrem ;)
piernik z jabłkami polany polewą czekoladową
-0,5 kg jabłek
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-12,5 dag masła roślinnego
-2 jajka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki przyprawy do pierników
-1 łyżeczka esencji pomarańczowej
Wykonanie :
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Masło stopić i lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem. Nadal ucierając stopniowo dodawać jabłka, masło, mąkę, przyprawę do pierników, sodę i esencję pomarańczową. Następnie ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę kominkową do ciasta wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz