słodkie bułeczki z cynamonem i rodzynkami :)
Składniki :
-1 szklanka letniego mleka
-2 jaja
-4 szklanki mąki pszennej
-6 łyżek cukru
-1/2 kostki masła roztopionego i ostudzonego
-4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
-szczypta soli
Nadzienie :
-1/4 kostki masła roztopionego
-około pół szklanki cukru
-kilka łyżek cynamonu
rodzynki (opcjonalnie)
-jajko do posmarowania
Wykonanie :
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżko mąki, i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami jak ktoś lubi. zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz