szarlotka lub jabłecznik- jak kto woli ;)
-0,5 kg mąki
-1 margaryna
-1 jajko
-3/4 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżka śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 kg jabłek
Przepis:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą (prócz jabłek) na stolnicy, wyrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cukier, kwasek cytrynowy i cynamon do smaku w/g własnego uznania . Uprażyć na patelni żeby odparowała część soku.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożoną papierem do pieczenia (grubość ciasta zależy od wielkości blachy). Piec ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 C. Podpieczony placek wyciągnąć z piekarnika, uprażone jabłka wyłożyć na ciasto kruche i przykryć drugim surowym rozwałkowanym plackiem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 C.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz