wyśmienite ciasto zwane również PYCHOTKA
-3 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru pudru
-200 gram masła
-6 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy jak ciasto kruche. Uformować kule i podzielić na pół.
Beza:
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Oraz:
-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 450 g
-120 gram płatków migdałowych
Przepis:
Formę o wymiarach 25 X 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. piec w temperaturze 175 C przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim; wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
-2 szklanki mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-16 g cukru migdałowego
-200 g masła
-kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.Drugą zmiksować z żółtkami i mąką , dodać do gotującego się mleka,zagotować. Ostudzić,przykryć folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń,cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia po upieczeniu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz