wtorek, 19 lutego 2013

BABKA DROŻDŻOWA



drożdżowe babki i wszelakie ciasta drożdżowe smakują rewelacyjnie z mlekiem, albo z tym co kto lubi... 

Składniki :
-0,5 kg mąki
-250 ml mleka
-5 żółtek   
-6 dag drożdży
-15 dag cukru
-10 dag masła
-5 dag mielonych migdałów
-1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
-15 dag cukru pudru
-1 łyżka wódki

Wykonanie :
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki , wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.

Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę maki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabieć tak długo aż w cieście zaczną się robić pęcherzyki . Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokladnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do 1 dużej formy z kominkiem lub 2 mniejszych.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez ok 40-45 minut.

Przygotować lukier :
Cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia.

Ja swoją babkę posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz