sobota, 23 lutego 2013

BABKA CYTRYNOWO - KAKAOWA



babka cytrynowo - kakaowa z polewą czekoladową ...

Składniki :
-3 szklanki mąki tortowej
-1 szklanka cukru
-6 jaj
-12 łyżek ciepłej wody
-12 łyżek oleju
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-2 - 3 łużki kakao
- aromat cytrynowy

Wykonanie :
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę ( najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
W miarę dodawania mąki ciasto robi się bardzo gęste, ja później ucieram drewnianą kulką.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać aromat cytrynowy (opcjinalnie), a do drugiej dodać kakao z odrobiną mleka ( 2-3 łyżki).
Ciasto przelać do kaksówki lub do formy na babkę z kominem ( ja piekę w formach sylikonowych - są rewelacyjne) w dowolnej kolejności.

Piec około 45 minut w temperaturze 170 - 180 C. Po upieczeniu nie wyciągać z piekarnika bo ciasto opadnie, poczekać aż przestygnie. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz