kruche placki przełożone masą z kaszy manny polane czekoladą
-0,5 kg mąki
-0,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki miodu
-1 łyżeczka sody
-1jajko
-2 żółtka
-5 łyżek kwaśnej śmietany
-3/4 kostki margaryny
Masa:
-1 litr mleka
-0,5 szklanki kaszy manny
-3/4 szklanki cukru
Przepis:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść cisto "kruche". Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec osobno w temperaturze 180 C przez ok.20 minut (złoty kolor). Upieczone placki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Z mleka i kaszy manny ugotować kaszę, pod koniec gotowania dodać cukier. Ostudzić. Margarynę rozetrzeć i stopniowo dodawać zimną kaszę cały czas miksując. Przełożyć wcześniej upieczone cztery placki i polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Miodzio... :) na drugi dzień jeszcze smaczniejszy. Iwa
OdpowiedzUsuń