niedziela, 10 marca 2013

SERNIK KRÓLEWSKI

sernik z brzoskwiniami i biszkoptami...


SKŁADNIKI;
-0,5 kg  tłustego sera białego
-10 dag margaryny lub masła
- 5 jajek
-20 dag cukru pudru
-1 puszka brzoskwiń
-1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru)
( ja daję jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej)
-1 op.cukru waniliowego
-20 dag biszkoptów
- skórka otarta z 1/2 cytryny
-szczypta soli
-garść posiekanych liści melisy (niekoniecznie)


WYKONANIE :
Ser trzy razy zmielić. Tłuszcz o temp. pokojowej utrzeć na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierać dodawać po jednym żółtku, jednej łyżce sera i proszku budyniowego (+ mąka ziemniaczana). Następnie dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę, wymieszać na jednolitą masę.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. 
Masę serową delikatnie połączyć z pianą z białek i  brzoskwiniami.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pokruszone biszkopty i na nie wylać masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez ok. 45-60 minut ( ja piekę 45 minut z termoobiegiem). Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika, poczekać aż przestygnie. Dowolnie dekorować - cukier puder, lukier, polewa czekoladowa...

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz