czwartek, 6 października 2011

PIEGUSEK


ciasto bakaliowe z polewą czekoladową i świeżą truskawką :) 

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki maku
-4 małe (3 duże) jaja
- 1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-150 gram masła lub margaryny
- garść bakalii w/g upodobania

Przepis:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mak zalać zimną wodą i wypłukać, odcedzić na sitku. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy porcjami mąkę, mak, i wlewamy roztopiony tłuszcz i nadal ucieramy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.

Ciasto jest dość gęste. Przekładamy do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i wygładazamy powierzchnię.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C  przez ok.50 minut.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.


SMACZNEGO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz