wtorek, 31 stycznia 2012

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

słodkie bułeczki z truskawkami :)

Składniki :
-2  i  1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
-3/4 szklanki letniego mleka
-3 czubate łyżki cukru
-1 jajko
-1 żółtko
-60 g miękkiego lub roztopionego masła lub margaryny
-12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
-4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)
-400 g truskawek
-1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek


Wykonanie :
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ,nie klejące się ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie ( ja troszkę spłaszczam jak małe pizzerinki i tak urosną). Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki odpowiednio wyrosną, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając mocno do blaszki.We wgłębienia nasypać 0,5 łyżeczki bułki tartej i włożyć truskawki. Bułeczki posmarować  jajkiem, posypać obficie kruszonką.

Piec w temperaturze 190 C przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę :
-0,5 szklanki mąki pszennej
-5 łyżek cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-60 g roztopionego masła lub margaryny

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić ręką lub łyżką.

SMACZNEGO :)

niedziela, 22 stycznia 2012

Róże



różowe różyczki o gładkich płatkach :)

Róże

niebieskie różyczki o gładkich płatkach :)

TORT Z OWOCAMI

Moi synowie lubią mi czasami pomagać w kuchni kiedy gotuję lub coś piekę albo zrobić coś samemu. Mają przy tym nie lada frajdę, prześcigają się w pomysłach, umiejętnościach i w bałaganie :). Chociaż mają po  8 i 10  lat to już wiedzą że kuchnia to nie jest tylko królestwo dla kobiet :) 

ten torcik to dzieło mojego 10-letniego syna :)

a ten jest dziełem mojego 8-letniego synka :)

środa, 18 stycznia 2012

Tort truskawkowy

tort truskawkowy z różyczkami z masy cukrowej :)

JABŁECZNIK

jabłecznik posypany cukrem pudrem, pychota ;)

Składniki :
-3 szklanki maki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-4 żółtka
-2 łyżeczki gęstej śmietany
- cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kostka margaryny
- mus jabłkowy ( może być własnej produkcji lub ze sklepu)

Wykonanie :
Połączyć mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do lodówki na godzinkę a drugą do zamrażalnika ( mocniej schłodzone lepiej ściera się na tarce). Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 200 C przez 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy. Drugą część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczami na jabłka.
Całość piec jeszcze ok. 30 minut.
Upieczone ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO  :)

niedziela, 8 stycznia 2012