środa, 31 sierpnia 2011

SAŁATKA Z GYROSEM

sałatka przepyszna, nadaje się na różne okazje 


I warstwa
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona na oleju z przyprawą gyros (knorr) 7 minut.
Wyciągamy usmażonego kurczaka i układamy  na salaterce. Na tym samym oleju zeszklić 3 cebule pokrojoną w kostkę.
II warstwa
cebula na kurczaku
III warstwa
5-6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
IV warstwa
1 słoik majonezu, ja używam "Kielecki"
V warstwa
1 puszka kukurydzy
VI warstwa 
1 średnia kapusta pekińska (lub połowa dużej)  pokrojona, lekko posolona z dodatkiem łyżki oleju i przyprawą ziołowo-paprykową.Ułożyć na kukurydzy.
Całość polać ketchupem.


SMACZNEGO  ;)

wtorek, 30 sierpnia 2011

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

sałatka wymaga trochę czasu, za to jest jej dosyć dużo, wędzony kurczak nadaje niepowtarzalny smak

PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ SIOSTRY


Składniki:
-2 paczki mrożonego brokułu
-1 duża paczka słonecznika łuskanego
- 2 ćwiartki z kurczaka wędzone bez skóry
- 1 makaron ryżowy ( ja zawsze kupuję z firmy "primo gusto")

Kurczaka obrać ze skóry i pokroić w kostkę, ugotować makaron w osolonej wodzie i poczekać aż woda obcieknie, słonecznik uprażyć na patelni (można dodać olej ale nie za dużo), brokuły ugotować al'dente w osolonej wodzie - odcedzić. Wszystko razem wymieszać, nie trzeba już doprawiać chyba że ktoś chce.

SMACZNEGO  ;)

SAŁATKA Z BROKUŁEM

sałatka szybka, prosta i w miarę tania. Za to bardzo smaczna-polecam ;)

PRZEPIS  UDOSTĘPNIŁA MI KOLEŻANKA

Składniki:
-1 brokuł
-1 puszka czerwonej fasolki
-1 puszka kukurydzy
-1 mały jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
-sól
-pieprz

Brokuł pokroić na kwiatuszki, zaparzyć 3-4 minuty, majonez wymieszać razem z jogurtem naturalnym, ząbki czosnku wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem (jogurt + majonez), doprawić do smaku.

SMACZNEGO  ;)

sobota, 27 sierpnia 2011

PANI WALEWSKA

wyśmienite ciasto zwane również   PYCHOTKA

Składniki:
-3 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru pudru
-200 gram masła
-6 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy jak ciasto kruche. Uformować kule i podzielić na pół.

Beza:
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Oraz:
-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 450 g
-120 gram płatków migdałowych

Przepis:
Formę o wymiarach 25 X 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. piec w temperaturze 175 C przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim; wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
-2 szklanki mleka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-3 łyżki cukru
-16 g cukru migdałowego
-200 g masła
-kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.Drugą zmiksować z żółtkami i mąką , dodać do gotującego się mleka,zagotować. Ostudzić,przykryć folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń,cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia po upieczeniu.

SMACZNEGO  :)

BABKA KOLOROWA


za każdym razem kiedy robię tą babkę to wychodzi inny wzorek po upieczeniu:)

Składniki:
-2 szklanki mąki
-250 g masła o temp.pokojowej
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-cukier waniliowy 16 g
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju słonecznikowego

-1 kisiel cytrynowy
-1 kisiel wiśniowy
-1 łyżka kakao
-1/2 suchego maku

Przepis:
Masło utrzeć mikserem do białości, dodawać stopniowo 6 żółtek i ucierać, następnie cukier, cukier waniliowy i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i nadal ucierać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak i delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem lub margaryną i posypać kaszą manną. Ciasto wykładać łyżką do formy ( ciasto jest dość gęste) w dowolnej kolejności.

Piec około 50 minut w temperaturze 170 C

SMACZNEGO  :)

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Tort na chrzest

Tort z bitej śmietany, obłożony masą plastyczną. Zrobiłam go na chrzciny mojego najmłodszego synka Dorianka...


wtorek, 9 sierpnia 2011

MUFINKI CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ

mufinki z gruszką polane lukrem


Składniki i przepis jest taki sam jak na poprzednie mufinki tyle tylko że odejmujemy 3 łyżki mąki i dodajemy 3 łyżki kakao i gruszki pokrojone w kostkę.

SMACZNEGO  ;)

SZARLOTKA

szarlotka lub jabłecznik- jak kto woli ;)

Składniki:
-0,5 kg mąki
-1 margaryna
-1 jajko
-3/4 szklanki cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżka śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 kg jabłek

Przepis:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą  (prócz jabłek) na stolnicy, wyrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cukier, kwasek cytrynowy i cynamon do smaku w/g własnego uznania . Uprażyć na patelni żeby odparowała część soku.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożoną papierem do pieczenia (grubość ciasta zależy od wielkości blachy). Piec ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 C. Podpieczony placek wyciągnąć z piekarnika, uprażone jabłka wyłożyć na ciasto kruche i przykryć drugim surowym rozwałkowanym plackiem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 C.

SMACZNEGO  :)